niedziela, 1 lutego 2015

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Przepis bardzo prosty, niewiele składników, krótki czas przygotowania, a efekt pyszny.  Oczywiście jak zwykle zachęcam do modyfikowania przepisu zastępując na przykład żurawinę orzechami, a białą czekoladę, czekoladą mleczną. 


SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki
  • szklanka płatków owsianych górskich * 
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • masło 100-120 g**
  • jajko
Dodatki: 
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • papier do pieczenia 

Masło, cukier, cukier waniliowy i jajko miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę (nie całą, odrobinę zostawiamy) i drobne kawałki czekolady. Wszystko mieszamy ręcznie. Nastawiamy piekarnik na 160-170 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, układamy na papierze i przygniatamy lekko palcami. Zostawiamy dużą przerwę między ciasteczkami, ponieważ sporo urosną. Nie staramy się upiec za pierwszym razem całej porcji, nie upychamy jak najwięcej ciasta na jedną blaszkę. Na wierzch ciastek układamy dodatkowo kilka kawałków żurawiny i obsypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ciasteczka stwardnieją. Z tej porcji wychodzi około 16-18 sztuk. 





* są dostępne jeszcze tzw. błyskawiczne, ale ich nie polecam do ciasteczek.
** nie zastępujemy masła margaryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz